J Au D12 Kerk Assumpta 14

Maria Assumpta

Assebroek

In de Maria Assumptakerk in Assebroek slaagde Arthur Degeyter er anno 1963 in om veel te zeggen met weinig. Slechts enkele ingrediƫnten (beton, baksteen, hout en glasramen) zette hij er in om een indrukwekkende, verbindende ruimte te maken voor de bewoners van deze Brugse deelgemeente. Reeds 60 jaar lang zet deze plek zich breed en genereus in voor haar stad, als antwoord op de vragen van een maatschappij in beweging.

Binnen het nieuwe kerkenplan voor Assebroek leefde de wens om haar pastorale werking te centraliseren. Wij vertaalden deze wens met zorgvuldige ingrepen waarbij de vele kamers in het gebouw nu een hartelijk werkkader vormen voor deze organisatie in verandering.

Wie even zoekt kan er, achter in de ommuurde tuin en tegen de grote blinde muur van weleer, een nieuwe overdekte wandeling vinden. Een architecturale short-cut waarmee we de grote centrale ruimte vrijwaren van circulatie, en de stiltetuin met klokkentoren laten (her-)ontdekken.

Architecturaal haken wij met deze nieuwe buitenkamer de diverse kamers aan elkaar, en fluisteren hierdoor praktisch gemak binnen het gebouwencomplex. Mentaal vormt het echter ook een plek voor herbronning. Waar deze voor de omwonenden een heerlijk stilteplekje is in de zon, betekent het voor de dagelijkse gebruikers naast een handig ook een verfrissend pad. Een gezonde, geest verkwikkende wandeling: een plek om even stil te staan, maar ook om hoopvol en met rasse schreden verder op zoek te gaan naar hoe alles zinvol verder moet.

Ons ontwerp is een klein eerbetoon aan Arthur Degeyter. We hopen ermee zeer veel te zeggen, en dit met erg weinig.

Opdrachtgever
Pastorale eenheid Sint-Trudo Assebroek

Ontwerper / Architect
Architectuuratelier Dertien12

Initieel Ontwerp
Arthur Degeyter

Locatie
Assebroek

Fotografie
Klaas Verdru

jAu fotografie

J Au D12 Kerk Assumpta 21
J Au D12 Kerk Assumpta 18
J Au D12 Kerk Assumpta 14
J Au D12 Kerk Assumpta 13
J Au D12 Kerk Assumpta 7
J Au D12 Kerk Assumpta 5
J Au D12 Kerk Assumpta 4
Dertien12 kerk 21 geknipt
Dertien12 kerk 19
Dertien12 kerk 17
Dertien12 kerk 14
Fo A42107 1 incl copyright
Fo A41374 incl copyright
Dertien12 kerk 4
Dertien12 kerk 11
Dertien12 kerk 13
Dertien12 kerk 8